Uber start meerijden-pilot in Amsterdam

UPDATE  – In reactie op de lancering van uberPOP in Amsterdam vandaag, heeft de  Inspectie Leefomgeving en Transport Uber vanmiddag per brief medegedeeld dat het op grond van de Wet personenvervoer 2000 verboden is taxivervoer te verrichten zonder een daartoe verleende vergunning. Uber is het oneens met deze interpretatie van de WP2000 betreffende uberPOP, om de volgende redenen:

  • Uber faciliteert geen taxivervoer, maar meerijden, waarbij particuliere autobezitters andere particulieren met zich laten meerijden;
  • Uber is geen vervoersaanbieder, maar een technologiebedrijf;
  • Uber is een softwareoplossing die vraag en aanbod in de vrije markt aan elkaar koppelt.

Om bovenstaande redenen is Uber voornemens door te gaan met het aanbieden van meerijden via uberPOP in de Uber app. Wij zijn bereid met de Inspectie, de gemeente Amsterdam en andere belanghebbenden in gesprek te blijven over deze innovatieve vervoersoplossing.


AMSTERDAM, 30 juli 2014 – Technologiebedrijf Uber is vandaag een meerijden-pilot gestart in Amsterdam met de nieuwe service uberPOP. Naast UberBLACK of UberLUX kan een geselecteerde groep Amsterdammers vanaf nu via de Uber app ook een voordelige rit boeken bij een particuliere autobezitter. Iedere bestuurder is zorgvuldig geselecteerd, waardoor gebruikers verzekerd zijn van een betrouwbare bestuurder en een veilige rit. Ritten met uberPOP zijn 50% goedkoper dan gewone taxi’s. Meerijden biedt de voordelen van een auto, zonder die te hoeven bezitten. Hierdoor zal autobezit minder noodzakelijk worden en op termijn afnemen. 

De diensten van Uber
Uber is een smartphone app waarmee de gebruiker met één druk op de knop een auto met chauffeur kan bestellen in ruim 150 wereldsteden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Uber biedt drie verschillende vervoersopties: UberLUX, de meest luxe auto’s met de allerbeste chauffeurs; UberBLACK, een luxe sedan met een professionele chauffeur en vanaf vandaag uberPOP, een gewone personenauto waarin je kunt meerijden met de eigenaar.

Automobiliteit in Nederland
Nederland telt acht miljoen personenauto’s die plaats bieden aan én ruimte innemen voor gemiddeld vier personen maar in de praktijk slechts door één persoon gebruikt worden. Lage autobezetting heeft een enorme impact op leefbaarheid, milieu, files, parkeren en energieverbruik. uberPOP gaat meerijden stimuleren, door reizigers een makkelijke, veilige en betaalbare optie te bieden om snel van A naar B te kunnen komen.

uberPOP Pilot Amsterdam
Uber begint deze automobiliteitsrevolutie met een pilot in Amsterdam. uberPOP is beschikbaar voor een geselecteerd aantal autobezitters en Uber gebruikers. Uber heeft voor Amsterdam gekozen omdat het één van de dichtstbevolkte steden van Europa is en waar de problemen van inefficiënte autobezetting het grootst zijn. Met deze pilot wil Uber de bezetting van personenauto’s verhogen, waardoor autogebruik efficiënter wordt. Door een klantvriendelijke en efficiënte aanvulling te bieden op bestaande vervoersopties, zoals het openbaar vervoer, zal autobezit op termijn minder noodzakelijk worden.  De resultaten van de pilot zullen worden aangeboden aan het Amsterdamse college van B&W en het Ministerie van Infrastructuur & Milieu.

Over Uber
Uber is een smartphone app waarmee je met één druk op de knop een auto met chauffeur kunt bestellen in ruim 140 wereldsteden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Uber heeft als doel vervoer beter, makkelijker en goedkoper te maken in alle markten waar het actief is. Uber werkt exclusief met de beste chauffeurs; die in het bezit zijn van schone, nieuwe en veilige auto’s; volledig verzekerd zijn en voldoen aan alle wet- en regelgeving. Betaling gaat automatisch via je gekoppelde creditcard of PayPal account, en je ontvangt een factuur via e-mail. Hiermee garandeert Uber een kwalitatieve, makkelijke en goedkope manier om comfortabel van A naar B te reizen.