Uber Daagt Ilt Voor De Rechter

AMSTERDAM, 19 NOVEMBER 2014 – Technologiebedrijf Uber is naar de rechter gestapt om de boetemaatregelen die de Inspectie voor Leefomgeving en Milieu (ILT) heeft aangekondigd ongedaan te maken. Volgens Uber is uberPOP een vervoersoplossing die voldoet aan de doelstellingen van de wet en zijn de maatregelen van de ILT disproportioneel en contraproductief.

UberPOP werd op 30 juli jongstleden gelanceerd in Amsterdam. Het is een aanvulling op het bestaande Uber concept waarmee de reiziger via de Uber app met één druk op de knop een rit kan boeken bij een particuliere autobezitter voor de helft van de prijs van een reguliere taxi. Uit onderzoek van Accenture blijkt dat meer dan 80% van de gebruikers enthousiast is over kosten, reistijd, gebruiksgemak en veiligheid.

Desondanks werden op 16 oktober jongstleden vier uberPOP chauffeurs aangehouden door de ILT in een poging de populaire dienst van de weg te halen. In tegenstelling tot wat sommige media hebben bericht, hebben de bestuurders vooralsnog geen boetes gekregen en dus ook geen strafblad. Uber stapt nu naar de rechter om de voorgenomen boetemaatregelen definitief ongedaan te maken.

UberPOP is een innovatieve nieuwe schakel in de mobiliteitsketen, die kan bijdragen aan efficiënter autogebruik en op termijn zelfs een reëel alternatief biedt voor het bezit van een eigen auto. Uber constateert dat beleidsmakers en politici op constructieve wijze kijken naar deze nieuwe vervoersoplossing. De Tweede Kamer heeft onlangs in een debat met staatssecretaris Mansveld aangegeven dat innovatieve concepten, zoals uberPOP, moeten worden betrokken bij een wijziging van de Wet Personenvervoer 2000. Ook minister Kamp gaf eerder aan te kijken naar aanpassing van de wet om ruimte te maken voor innovatie.

De rechtszaak dient vrijdag 21 november aanstaande in Den Haag.

Over Uber

Uber is een smartphone app waarmee je met één druk op de knop een auto met chauffeur kunt bestellen in 46 landen en ruim 200 wereldsteden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Uber heeft als doel vervoer beter, makkelijker en goedkoper te maken in alle markten waar het actief is. Uber werkt exclusief met de beste chauffeurs; die in het bezit zijn van schone, nieuwe en veilige auto’s; volledig verzekerd zijn en voldoen aan alle wet- en regelgeving. Betaling gaat automatisch via je gekoppelde creditcard of PayPal account, en je ontvangt een factuur via e-mail. Hiermee garandeert Uber een kwalitatieve, makkelijke en goedkope manier om comfortabel van A naar B te reizen.