Full fart framåt i Norden

Språk: Engelska | Svenska

Det har gått tre månader sedan vi kom till Köpenhamn, Oslo och Helsingfors och är bokstavligt talat överväldigade av det fantastiska mottagande vi fått. Tusentals Uber-åkare har laddat ner vår app! Och än mer uppmuntrade är det progressiva framtidstänket, som växt i tystnad i Norden.

Förra veckan berättade den finska regeringen om sitt initiativ att lansera konceptet “Mobilitet som tjänst” (Mobility As A Service – MaaS), ett innovativt och framtidstänkande sätt att se på stadstransport. Med MaaS kombineras olika typer av transporter, så att alla individer kan få tillgång till bättre rörlighet, mobility-on-demand, istället för att behöva använda en egen bil. Med initiativ som dessa tar Finland ett nödvändigt ledarskap för att drastiskt minska ägarskap av bilar, en typ av transport som vissa argumenterar kommer att vara förlegad år 2015.

“Mobilitet som tjänst (MaaS) konceptualiserar sättet vi tänker på transport genom att kombinera olika typer av transporter som en och samma tjänst. Det är ett slags framtidstänk av partnerskap inom den allmänna infrastrukturen, där allmänna och privata transporttjänster och leverantörer som Uber möts. Resultatet är en ny transportmöjlighet för morgondagens konsumenter som kräver ett smartare sätt att transportera sig med i städerna.”

– Sonja Heikkilä, Senior Advisor på Tekes och Visionary of MaaS i Finland.

Den här sortens innovativa tänkande stämmer överens med Ubers mål att komplettera de existerande transportsystemen och vi är väldigt glada att medverka i detta initiativ! För växande städer som Helsingfors kommer detta betyda ett minskat bilägarskap, en mer effektiv användning av stadskärnan och ett säkrare och billigare sätt för invånare, familjer och turister att transportera sig i staden.

“Med MaaS-konceptet kan användaren köpa en transport från avgångsplatsen till slutdestinationen. En viktig del av konceptet är att tänka på servicenivå och att tillhandahålla alternativ som utgår från tid, pris och komfort. Denna nya tjänst erbjuder en annan typ av frihet för konsumenten, kombinerar mass-transport, trafik baserad på efterfråga och privat biltransport genom ett partnerskap med företag som Uber.”

– Sampo Hietanen, CEO, ITS Finland

Detta är en ny och spännande tid i Norden, då ledarna tänker på vilken typ av lagstiftning som de behöver för att skapa smarta städer i framtiden. Hur kan vi göra det mesta av tekniken för att som effekt minska utsläpp och förorening, skapa jobb och vara säkra på att alla delar av samhället har tillgång till något slags prisvärt transportmedel?

Vi fortsätter även detta år att ytterligare satsa på vårt partnerskap med politiska ledare i Europa för att säkerställa innovation och nyttja ekonomiska möjligheter. Vi är entusiastiska över att kunna bidra till dessa samtal och har således beställt en studie från den ledande lokala konsultbyrån Copenhagen Economics, där vi vill analysera den inverkan som tjänster som Uber har i Stockholm, vår mest mogna marknad i Norden.

Vi är väldigt glada över att arbeta i Norden, hemmet för många av världens mest framtidstänkande digitala innovationer, och vi ser fram emot att dela med oss av resultaten av våra partnerskap!

Uber on!
/ Uber Sverige

Featured articles

Uber for Business now makes it easy to give your customers a ride

We’re excited to expand the Uber for Business platform beyond business travel, to include a world-class customer transportation solution, Uber Central. With Uber Central, organizations of all shapes and sizes can now easily provide on-demand, door-to-door transportation for their customers, clients, and guests.

UberEATS: Using technology to build a reliable food delivery experience

A little over a year ago, we set out to put a new spin on an old classic–make reliable food delivery available at the tap of a button. Back then, we started by offering food in the UberEATS app from 1,000 pioneering restaurant partners in four cities. And today, more than 40,000 restaurants globally–from poke shops to pasta spots–are sharing food with customers through UberEATS. With a growing restaurant community comes more choices and more complexity. So we’re cooking up features to continue to make UberEATS easy and reliable. Here is a taste–

Let’s take care of each other

This flu season, we’re delivering free flu-fighting care packages across the country. When you receive a pack, you’ll have the option to request a free flu shot from a registered nurse–for up to 5 people.