OSLAVUJEME MĚSTA: NOVÝ DESIGN UBERU

Podívali jste se někdy na něčí účes a v duchu jste si řekli “Ty jo, ten zamrznul v devadesátkách?” Tak to je tak trochu ten pocit, který mám, když se podívám na Uber dnes. Když jsme před čtyřmi lety vyměnili červené logo s magnetem za černé, byli jsme nejen mladí a neustále ve spěchu, ale hlavně jsme byli úplně jiná společnost.

Uber vznikl jako startup s černými vozy pro 100 přátel v kalifornském San Franciscu – osobní řidič pro každého. Od té doby jsme vybudovali přepravní síť, která pokrývá celosvětově 400 měst v 68 zemích. Jedním kliknutím si můžete objednat nechat dovézt jídlo, zásilku nebo se přemístit tam, kam právě potřebujete. Jsou to právě produkty jako uberX nebo uberPOOL, díky kterým jsme se přeměnili ze služby poskytující výhradně luxusní přepravu na službu poskytující cenově dostupnou luxusní přepravu, dosažitelnou každý den pro milióny uživatelů po celém světě.

I když se to nezdá, tak tato změna se nestala ze dne na den. Téměř před dvěma lety jsme spolu s Shalin Amin začali přetvářet design Uberu, aby reprezentoval hodnoty, ke kterým jsme směřovali. Unikátní vlastností Uberu je, že existuje v reálném světě. Stisknutím tlačítka v aplikaci nasměřujete auto přesně tam, kde se právě nacházíte. Fungujeme v internetovém světě, kde spojujeme zdánlivě nespojitelné – bity s atomy. To je Uber. Nejsme pouze technologická firma, jsme technologická firma, která hýbe městy a jejich obyvateli.

Máme tedy nesmírnou radost, že vám dnes můžeme představit nový design, který oslavuje naši technologii a města, ve kterých působíme.

Logotyp

První změnu, kterou uvidíte, je naše logo, které je víc při zemi ale i odhlečenél. Někteří z vás si mohou myslet, že je méně načachrané (částečně je to kvůli odstranění kudrlinky z devadesátých let). Toto vám pomůže Uber rozeznat už z dálky, na menších místech. Stejně tak jako vyjadřuje více ucelený vzhled, protože i my jsme dozráli jako společnost.

Bit

V rámci našeho redesignu jsme do loga zahrnuli koncept bitů. Bit jako základní jednotka každé informace reprezentuje náš brand v poskytování kvalitních služeb a dělá ho jednoduše rozpoznatelným. Zde se můžete podívat na několik příkladů z našich webových stránek nebo ikony naší aplikace.

Bit_4

 

 

The atom

Původní černobílá verze designu byla trochu studená a vzdálená. To neodpovídalo tomu, co Uber doopravdy je – přepravní síť zapletená do životů měst a způsobu, jakým se v nich lidé pohybují. Abychom vám příblížili lidskou tvář Uberu – atomy- přidali jsme do loga barvy a vzory. Tým grafiků strávil měsíce studováním architektury, umění, textilií, obyvatel, krajiny a dalších vlastností jednotlivých států, aby se přiblížil zemím, ve kterých působí.

V Mexiku jsme se inspirovali růžovou barvou a vzorem typickým pro jeho budovy; v Irsku na nás promluvila georgiánská architektura a typicky irská zelená; v Nigerii nás inspirovaly barvy klasické ženské ankary, jejíž látka září pestrými barvami a symetrickými vzory.

ČÍNA

Gold

 

IRSKO

Oak

 

MEXIKO

Pink

 

INDIE

Red

 

Tohle je ale pouze jenom začátek. Každé město má svou vlastní identitu a naším dlouhodobým cílem je mít unikátní design nejen pro všechny země, ale i jejich města. To znamená, že v budoucnu budeme přidávat stovky nových barev a vzorů.

Nová ikona v aplikaci

OJedna z největších změn, kterou Uber prošel je, že už nepřepravujeme pouze osoby- přepravujeme jídlo, zboží a možná brzy i mnoho dalšího. S potenciálem pro mnoho aplikací jsme potřebovali jednotný přístup, který je všechny spojuje. To nás dostává k našemu příběhu o bitech a atomech. Všimněte si, že jak uživatelská, tak partnerská aplikace má uprostřed bity a v pozadí lokální barvy a vzory. Toto je struktura, která dá časem základ dalším ikonám a pro vývoj nových produktů.

Aplikace pro cestujicí
Partnerská aplikace

 

Uber začal své působení jako osobní řidič pro každého. Dnes se nám daří vytvářet platformu tak spolehlivou, jako je tekoucí voda. Pro všechny a všude. Náš nový design vyjadřuje tuto skutečnost a oslavuje města, ve kterých Uber působí. Máme ohromnou radost, že vám nový design můžeme představit. Věříme, že tento účes přežije déle než ten poslední 🙂

Travis Kalanick,
CEO a Co-Founder

Featured articles

5 Times You’ll Need To Order UberEATS This Semester

Whether you’re a freshman or a senior headed back to campus this fall, one thing is certain—you’ll need to eat. And there is nothing worse than being limited to questionable cafeteria food or taking a chance on expired leftovers in the back of the fridge. The best news? UberEATS is expanding to 30+ major college campuses by the end of the year, from Penn State to LSU to Boise State. Since we want you to focus on what you love about college and not worry about your next meal, we’re predicting the 5 times you’ll need to order UberEATS this semester.

Get a Taste of the World: UberEATS is in 100+ Cities

We are excited to surpass the 100th city mark by welcoming two Brazilian cities, Rio de Janeiro and Belo Horizonte, to the UberEATS family. From Atlanta to Warsaw, people have truly embraced this easy and reliable way to discover the food they love at the push of a button. Whether that’s an Indian inspired samosa, a good old-fashioned American burger or Vietnamese pho, people in 27 countries are using UberEATS to get a taste of the world’s flavors at the push of a button.

Uber for Business now makes it easy to give your customers a ride

We’re excited to expand the Uber for Business platform beyond business travel, to include a world-class customer transportation solution, Uber Central. With Uber Central, organizations of all shapes and sizes can now easily provide on-demand, door-to-door transportation for their customers, clients, and guests.