Transparantie En Keuze… Voor Niets!

Français | Nederlands | English

De afgelopen week hebben Brusselaars bewezen dat hun stad niet enkel de Europese hoofdstad is, maar dat hun stad ook klaar is om de hoofdstad van urban carsharing te worden, na het warme onthaal van uberPOP.

We zijn overweldigd door de enorme vraag van zowel gebruikers als bestuurders van Uber’s stedelijke vervoersdienst tussen particulieren in Brussel – en door de vele verzoeken om onze premium dienst UberBLACK te lanceren.

Het onthaal van gebruikers en bestuurders is fenomenaal geweest. De wijze waarop de autoriteiten met onze lang geanticipeerde aankomst zijn omgegaan is eveneens noemenswaardig – maar op een hele andere manier.

Bij Uber gaat het ons om transparantie, dus wilden we hier wat feiten met jullie delen, om misverstanden te op te helderen.

Ondanks andere berichten die het tegendeel beweren, is Uber meerdere malen in contact geweest met de relevante autoriteiten alvorens uberPOP te lanceren en besloot enkel hiertoe omdat de stad deze vervoersdienst tussen particulieren al 8 maanden lang omarmd had.

Tijdslijn

12 september 2013 – ontmoeting met het kabinet van Minister Brigitte Grouwels (het kabinet) en de Directeur van de Directie Taxi’s (de Directie). Uber’s intenties om de Belgische markt te betreden werden besproken.

16 oktober 2013 – email verstuurd naar De Directie waarin we onze uberPOP en UberBLACK diensten uitlegden, en onze wens om de Brusselse markt te betreden uitdrukkelijk kenbaar maakten.

17 oktober 2013 – ontmoeting met het kabinet en de Directie waar ons gemeld werd – gezien de huidige spanningen in de taxisector – dat Uber het lange traject van het wetswijzigingen zou moeten starten alvorens UberBLACK te kunnen lanceren. Dit proces zou hoogstwaarschijnlijk niet van start zou kunnen gaan voor de aankomende verkiezingen in mei.

27 november 2013 – Na enkele indirecte en informele discussies over uberPOP te hebben gehad, stuurden we een email naar het kabinet waarin we nogmaals onze wens uitten de Brusselse markt te betreden met deze dienst.

23 january 2014 – We ontmoeten het kabinet en de regelgever en we melden expliciet onze intentie om uberPOP in Brussel te lanceren in februari.

Wat is er gebeurd?

Een week na de lancering van uberPOP poogden de authoriteiten ons te dwingen onze low cost dienst niet langer aan te bieden door twee auto’s van uberPOP bestuurders in beslag te nemen. Deze disproportionele en gerichte maatregel is er duidelijk op gericht de keuze van Brusselse gebruikers en bestuurders te beperken.

In plaats van direct met ons te communiceren kozen de autoriteiten ervoor de media te gebruiken om informatie te lekken: informatie over de inbeslagnames en het aankondigen van een brief die wij zelf nog niet otvangen hadden. Ze vonden zelfs de tijd om een kleine reality TV show neer te zetten door een cameraploeg uit te nodigen om een inbeslagname te filmen en vervolgens de bestuurder voor de camera te plaatsen.

Deze gebeurtenissen hebben een ding duidelijk gemaakt: de Brusselse autoriteiten begrijpen niet wat de behoeftes zijn van hun bewoners – transparantie en keuze voor betaalbare prijzen.

Maar Brussel, het goede nieuws is, WIJ BEGRIJPEN DAT WEL!

We voelen de #uberLOVE en we wilden jullie laten weten dat #UberLovesBXL!

Dus, zoals al eerder aangekondigd vanmiddag, hebben we besloten uberPOP GRATIS te maken voor IEDEREEN deze week.

We willen bovendien een beroep doen op de autoriteiten om ervoor te zorgen dat het een grootste prioriteit wordt om op de zeer korte termijn het publieke debat te beginnen om zodoende de Brusselse mobiliteit te verbeteren – en geen spelletjes meer te spelen.

uberPOP, POPt  voort in BXL!

Team Uber

Featured articles

Uber for Business now makes it easy to give your customers a ride

We’re excited to expand the Uber for Business platform beyond business travel, to include a world-class customer transportation solution, Uber Central. With Uber Central, organizations of all shapes and sizes can now easily provide on-demand, door-to-door transportation for their customers, clients, and guests.

UberEATS: Using technology to build a reliable food delivery experience

A little over a year ago, we set out to put a new spin on an old classic–make reliable food delivery available at the tap of a button. Back then, we started by offering food in the UberEATS app from 1,000 pioneering restaurant partners in four cities. And today, more than 40,000 restaurants globally–from poke shops to pasta spots–are sharing food with customers through UberEATS. With a growing restaurant community comes more choices and more complexity. So we’re cooking up features to continue to make UberEATS easy and reliable. Here is a taste–

Let’s take care of each other

This flu season, we’re delivering free flu-fighting care packages across the country. When you receive a pack, you’ll have the option to request a free flu shot from a registered nurse–for up to 5 people.