uberPOP stopt in Nederland

Nederlands | English

Vandaag hebben we alle Nederlandse chauffeurs geïnformeerd dat we vrijdagmiddag 20 november om 12:00 uur stoppen met uberPOP in Nederland. Ondanks het feit dat uberPOP tot interessante inzichten heeft geleid over hoe de mobiliteit van de toekomst eruit zou kunnen zien, hebben we besloten met uberPOP te stoppen. We zijn van mening dat doorgaan een belemmering vormt voor een constructieve dialoog over modernisering van bestaande wet- en regelgeving. De diensten uberX, UberBLACK en UberLUX staan niet ter discussie en blijven gewoon beschikbaar.

Deze beslissing is teleurstellend voor de honderden uberPOP bestuurders die via het Uber platform de afgelopen maanden extra inkomsten hebben kunnen genereren. We hebben alle uberPOP bestuurders ondersteuning aangeboden om uberX of UberBLACK chauffeur te kunnen worden, maar de verwachting is dat velen dit niet kunnen doen vanwege de hoge kosten die gemoeid zijn met het voldoen aan alle wettelijke verplichtingen.

We hopen met deze stap een constructieve dialoog met de politiek weer op gang te brengen. De Tweede Kamer heeft het afgelopen jaar een aantal moties aangenomen die het Ministerie van I&M oproepen tot modernisering van wet- en regelgeving en het toelaten van experimenten in grote steden. En het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is voornemens per 1 januari 2016 een aantal taxiregels te schrappen die ondernemers belemmeren om taxichauffeur te worden. We hopen nu samen verdere stappen te kunnen zetten richting de gezamenlijke ambitie van een markt die zoveel mogelijk zelf de veiligheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid borgt.

Steden zoals Londen en New York hebben laten zien dat progressieve wetgeving veiligheid en meer keuze kan bevorderen ten gunste van reizigers, chauffeurs en steden.  

Voordelen voor reizigers

Smartphones maken het mogelijk om op elk moment van de dag met een druk op de knop binnen enkele minuten een betaalbare en betrouwbare rit te kunnen bestellen: of je nu in een buurt bent waar het openbaar vervoer beperkt beschikbaar is of waar je geen taxi kunt krijgen. Het is niet nodig om van te voren te boeken, bij de pinautomaat te stoppen, of op de hoek van de straat of bij een taxistandplaats te moeten wachten. Dat is waarom bijna 300.000 mensen in Nederland zich bij Uber hebben aangemeld.

Voordelen voor chauffeurs

In een land waar een op de twee mensen part time werkt, maakt Uber het mogelijk om een baan nauw aan te laten sluiten aan andere werkzaamheden en het creëert werkgelegenheid. Zo komt bijvoorbeeld in London, 20 procent van de chauffeurs uit bevolkingsgroepen met meer dan 10 procent werkloosheid. En in Parijs, was 27 procent van de bestuurders werkloos voordat ze Uber gebruikten.

Voordelen voor steden

Ten slotte, diensten als Uber kunnen de leefbaarheid van steden aanzienlijk verbeteren. In steden als Parijs en Chengdu is Uber zo populair dat vele reizigers op hetzelfde moment naar dezelfde plek van bestemming willen. Dankzij uberPOOL en uberCOMMUTE delen ze hun reis en neemt het aantal auto’s in het verkeer af.   

We willen samenwerken met de overheid om mobiliteit beter en goedkoper te maken en werkgelegenheid te creëren – en wellicht draagt dit bij aan het oplossen van het fileprobleem in de Randstad.  

 

Featured articles

Get a Taste of the World: UberEATS is in 100+ Cities

We are excited to surpass the 100th city mark by welcoming two Brazilian cities, Rio de Janeiro and Belo Horizonte, to the UberEATS family. From Atlanta to Warsaw, people have truly embraced this easy and reliable way to discover the food they love at the push of a button. Whether that’s an Indian inspired samosa, a good old-fashioned American burger or Vietnamese pho, people in 27 countries are using UberEATS to get a taste of the world’s flavors at the push of a button.

Uber for Business now makes it easy to give your customers a ride

We’re excited to expand the Uber for Business platform beyond business travel, to include a world-class customer transportation solution, Uber Central. With Uber Central, organizations of all shapes and sizes can now easily provide on-demand, door-to-door transportation for their customers, clients, and guests.

UberEATS: Using technology to build a reliable food delivery experience

A little over a year ago, we set out to put a new spin on an old classic–make reliable food delivery available at the tap of a button. Back then, we started by offering food in the UberEATS app from 1,000 pioneering restaurant partners in four cities. And today, more than 40,000 restaurants globally–from poke shops to pasta spots–are sharing food with customers through UberEATS. With a growing restaurant community comes more choices and more complexity. So we’re cooking up features to continue to make UberEATS easy and reliable. Here is a taste–